Pensionärslån


Listan till Låna pengar 2024 är uppdaterad 2024-03-03.
Innehåller annonslänkar
Låna pengar via Advisa
 • Ränta: 3,06% - 29,99%
 • Belopp: 5000kr - 600.000kr
 • Löptid: 1år - 20år
 • Låneförmedlare som jämför lån gratis
 • Jämför upp till 40 lån!
Mer info →
Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 310000 kr med 12 års löptid, nominell ränta 6.94 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 7.17 %. Totalt belopp att betala: 457643 kr. Månadskostnad: 3178 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).
Kommentar:
Advisa är en jämförelsetjänst av privatlån där du kan köpa vad du vill för pengarna. Hos Advisa jämför man upp till 40 långivare med enbart en ansökan. Där du inte förbinder dig till att låna pengar bara för att du jämför. Vill du se vilka långivare Advisa jämför så hittar du det enkelt på deras hemsida där de listar dom tydligt och bra.

Pensionärslån, även känt som seniorlån, är en finansiell produkt som låter äldre husägare låna pengar med sitt hem som säkerhet. Istället för att betala tillbaka lånet månadsvis, som med ett traditionellt bolån, betalas pensionärslån tillbaka när huset så småningom säljs, ägaren flyttar till ett vårdhem eller vid bortgång. Det är ett sätt för pensionärer att frigöra kapital från sitt hem för att förbättra sin levnadsstandard under pensionen. Här följer en guide med saker att tänka på när du överväger ett pensionärslån. Men dock är det viktigt att påpeka att ett pensionärslån / seniorlån kan fungera olika så se till att kontrollera utbudet och vad som gäller för just den långivaren.Vad är ett pensionärslån?

Pensionärslån är ett lån som riktar sig till äldre personer, vanligtvis över 60 eller 65 år, som äger sin bostad. Lånet ger möjlighet att låna mot bostadens värde utan krav på löpande återbetalning. Räntan på lånet kapitaliseras, vilket innebär att den läggs till lånebeloppet och summan växer över tid. Detta skiljer sig från ett traditionellt bolån där låntagaren betalar av både ränta och amortering regelbundet.

Pensionärslån fördelar och nackdelar

Eventuella fördelar:

 • Ekonomisk frihet: Det frigör kapital i bostaden som kan användas för att förbättra livskvaliteten, exempelvis genom renoveringar, resor eller som ett tillägg till pensionen.
 • Ingen månadskostnad: Eftersom lånet inte behöver amorteras löpande, påverkas inte den månatliga budgeten.

Eventuella nackdelar:

 • Skulden ökar: Eftersom räntan läggs till lånebeloppet över tid, kan den totala skulden bli betydligt högre än det ursprungliga lånebeloppet.
 • Arv: Det minskar värdet på det arv som kan lämnas till efterlevande.

Viktiga överväganden

Pensionärslån

Innan du tecknar ett pensionärslån är det viktigt att noggrant överväga följande punkter:

 • Ränta och avgifter: Se till att du förstår hur räntan beräknas, vilka avgifter som tillkommer och hur detta påverkar lånebeloppets tillväxt över tid.
 • Lånebelopp: Överväg hur mycket pengar du verkligen behöver och undvik att låna mer än nödvändigt, eftersom det ökar den totala kostnaden för lånet.
 • Återbetalningstid: Kom ihåg att lånet måste återbetalas vid försäljning av bostaden, om du flyttar till ett vårdhem eller vid dödsfall. Tänk på hur detta kan påverka dina planer och ditt arv.
 • Alternativa lösningar: Undersök andra finansiella alternativ, såsom att sälja och flytta till en mindre bostad, ta ett traditionellt privatlån eller bolån till exempel.

Rådgivning och juridisk hjälp

Det är klokt att konsultera med en ekonomisk rådgivare eller jurist innan du tecknar ett pensionärslån. De kan hjälpa dig att förstå de juridiska och ekonomiska konsekvenserna, samt se över alternativa finansieringslösningar. Det är även viktigt att diskutera beslutet med nära familjemedlemmar, särskilt om de kan påverkas av ditt beslut.

Sammanfattning av Pensionärslån

Pensionärslån kan erbjuda en möjlighet för äldre att öka sin ekonomiska frihet under pensionen. Det är dock viktigt att noggrant överväga de potentiella fördelarna och nackdelarna, samt att utforska alla alternativ innan ett beslut fattas. Genom att ta del av professionell rådgivning och noggrant överväga dina egna behov och omständigheter, kan du göra ett välgrundat val som gynnar dig på lång sikt.